Werkdruk; motivatie; zelfsturing; eigenaarschap
Dingen gaan zoals ze gaan... En jij?

Werkdruk, targets, je klanten of doelgroep, je baas, je collega’s, je salaris, het bedrijf of de instelling waarbij je werkt, wettelijke regelingen, inspectiediensten, de maatschappij, de overheid, …

Als het waar is dat jouw werkplezier is weggelekt door al die externe oorzaken, wat kun je daar dan aan veranderen? Juist: niets. Als je dat gelooft en vooral ook wilt blijven geloven, dan kan ik niets voor je betekenen.

Ben je bereid en in staat om kritisch in jezelf te graven en te heroverwegen of je echt wel een onschuldig slachtoffer van de grote, boze buitenwereld bent? Lees dan verder.

Samen gaan we stapsgewijs op zoek naar je eigen wijsheid die jou een nieuwe rangschikking biedt van wat je overkomt en wat daarin je eigen inbreng is. We doen dat naar het model van Spelen met ideeën van Jos Kessels.

We onderzoeken om te beginnen de vraag wat er eigenlijk precies speelt waardoor jij je werk negatief ervaart. Het antwoord lijkt in eerste instantie voor de hand te liggen. Als je er dieper in duikt, blijkt het vaak niet zo eenvoudig als het lijkt. We proberen één centrale vraag op tafel te krijgen en met die vraag werken we verder. We onderzoeken doemscenario’s en de werkhemel op aarde, offers die je moet brengen, onmogelijkheden en mogelijkheden, je eigen gelijk en je eigen ongelijk. De hele werkwijze is erop gericht je focus af te wenden van alles waaraan je niets kunt veranderen en voor jezelf duidelijk te krijgen hoe je op een nieuwe manier betekenis kunt geven aan wat eigenlijk altijd al zo geweest is. Tenslotte zal kunnen blijken dat nieuwe betekenis leidt tot nieuwe handelingsperspectieven.

Mijn onderwijscoach vroeg me op basis waarvan ik alle oordelen had die ik had. Ik viel stil en kon tenslotte alleen maar zeggen: 'op basis van mijn eigen waarden en normen'. Toen ik zag hoe smal die basis is, draaide de manier waarop ik naar mijn situatie keek 180 graden. Weet je, in mijn werkomgeving is niets veranderd. En toch erger ik me niet meer de hele tijd. Ik heb veel meer zelf in de hand hoe ik met dingen omga en hoe ik mijn eigen werkplezier organiseer - rekening houdend met wat men van mij mag verwachten, dat dan weer wel natuurlijk 😉.
Jan van der Mooren, Filosoof, coach, begeleider, leraar, docent
Jan van der Mooren
Leraar