Op zoek naar een nieuwe sport? Ga marathon-denken!

 Waarom een marathon?

 Marathon’ staat in dit verband voor het met veel uithoudingsvermogen ondernemen van een zware reis, een filosofische reis wel te verstaan, en we bewegen ons socratisch voort.

Wat krijg je als filosofische reiziger te zien op je reis? Het begint al bij het vertrek. Je moet je losmaken van je vertrouwde wereld, het bekende achter je laten, ruimte scheppen. Dat wil zeggen, je verruilt de ‘snelle’ vragen voor de ‘trage’ vragen, je zoekt niet langer naar concrete oplossingen voor concrete problemen maar doet onderzoek naar onderliggende visies. Je maakt je tijdelijk vrij van je werk, dagelijkse beslommeringen en gebruikelijke verplichtingen en neemt de tijd om na te denken en van een afstand te kijken naar de wereld en naar jezelf. (..) Onderweg kom je verwarring, taalproblemen, tegenspraak en weerleggingen tegen. Ze kunnen je van je stuk brengen, of moedeloos maken. (…) Ben je echter in staat de reis vol te houden, dan ontstaat de mogelijkheid dat je letterlijk tot inzicht komt. (…) Het is een ervaring die moeilijk onder woorden te brengen is.” (Uit: Jos Kessels, Spelen met ideeën. De kunst van het filosofisch gesprek, Amsterdam: Uitgeverij Boom, 2012)

Uit ervaring kan ik zeggen dat onze denkbeelden vaak muurvast zitten in onze alledaagse manier van omgaan met de dingen. Als je alleen al één zo’n denkbeeld ontleedt tot de samenstellende deeltjes ervan, dan kan dat je innerlijk overspoelen met een warme golf. Die warme golf wordt veroorzaakt door nieuw contact met wat tot op dat moment verborgen bleef achter al die ingesleten denkbeelden. Soms kan dat wat je op een reis te zien krijgt zó overweldigend zijn dat je er wel drie van zulke reizen voor over zou hebben om er te komen.

Hoe doen we de denk-marathon?
  • Met groepen van 6 tot 10 personen,
  • 6 dagdelen (in totaal 18 uur!) in Centrum Ont-Moet te Bergen op Zoom
  • Alle dagen koffie, thee, limonade, zaterdag en zondag lunch en zaterdag diner inbegrepen (je geeft vooraf je diner-wensen op (óók hallal, vegetarisch en glutenvrij mogelijk)
  • Vrijdag 18:30 – 21:45; zaterdag 09:15 – 21:00; zondag 09:15 – 16:45
  • Gespreksrondes van 1½ uur met korte en lange pauzes tussendoor
  • Je overnacht thuis, dus het arrangement is bedoeld voor mensen die op niet langer dan ± 3 kwartier reisafstand wonen (of je moet zelf een overnachting in de buurt regelen)
  • Centrum-Ontmoet ligt naast het prachtige Anton van Duinkerken Park in Bergen op Zoom, dus gelegenheid om in de pauze er even tussenuit te piepen voor een wandeling in een groene omgeving

Meld je aan als deelnemer!

  • Organisatorisch moet alles goed samenvallen.
  • Een marathon gaat door bij voldoende aanmeldingen die te combineren zijn in een weekend.

Je ontvangt dan meteen een verzoek om een vraag in te dienen waarover je het zou willen hebben. Door middel van een voortraject via e-mail stellen we in overleg de onderzoeksvraag van de socratische marathon vast. Verdere toelichting hierover ontvang je als het zover is.